top of page

Kategoriler

Garabet Sistem 2

Herkese merhaba.

Bugün sizlere, sadece ülkemizde uygulanmakta olan garabet bir sistem hakkında bilgi vermek istedik. Takdir ettiğiniz gibi; Mavi kart sistemi, bayrağı ne olursa olsun gemi ve su araçlarının atıkları ile atık kabul tesislerince alınan atıkların, çevre mevzuatı gereğince manyetik bir kart vasıtası ile elektronik takibidir. İlk başta Muğla Ve Antalya’da pilot bölge olarak başlayan uygulama artık tüm kıyılarımızı kapsamaktadır.


Mavi kart uygulaması ortak kullandığımız denizlere kıyısı olan ülkeler arasında sadece ülkemizde mevcuttur. Denizlerimizin kirletilmemesi ve gelecek kuşaklara denizlerin temiz aktarılması için önemli bir araç olacağına inandığımız Mavi Kart sistemi maalesef uygulamadaki aksaklıklar, mevzuat ve altyapı eksikleri nedeni ile amatör denizcilerin korkulu rüyası haline gelmiştir.


İşte bu aşamada; mavi kart ile ilgili sorunların bertaraf edilmesi, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi, mevzuat ve alt yapı eksikliklerinin tamamlanması beklenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeni bir açıklama daha geldi.


GARABET SİSTEM 2

Yeni uygulama ile amatör denizcilerin önümüzdeki günlerde daha da zorlanacağını ifade etmek çokta yanlış bir söylem olmayacaktır. Söz konusu uygulama ile ilgili bakanlığın; Çevre mi? Şehircilik mi? Yoksa, Denizcilik Bakanlığı mı? olduğu konusunda önümüzdeki günlerde yeni tartışmaların çıkabileceğine kesin gözü ile bakılıyor.


Yönetmelikte değişikliğe gidilecek

Bakanlık, "Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"nde değişikliğe gidecek. Yönetmeliği revize eden Bakanlık, taslak yönetmeliği web sayfasında görüşe açtı. Yönetmelikle denizlerin yanında iç su yollarında, göller ve nehirlerde bulunan gemilerden kaynaklanan atıkların yönetimi de sağlanacak ve destek gemileri, sondaj faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kullanılan platform, gemi ve benzeri yapılardan da atık alınabilecek. Taslak yönetmeliğe göre atıklar, atık komisyonu kurulmadan atık kabul tesisinden çıkarılabilecek.


Takipler online ve anlık yapılacak

Yeni yönetmelikle Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde yat, tekne gibi deniz araçlarının yanında 150 groston altı petrol tankerleri ile 400 groston altındaki diğer gemilerin pis su tanklarına "Pis Su Takip Sistemi (PSTS)" takılacak.


Takipler online ve anlık olarak PSTS ile yapılacak. Kapsama giren deniz araçlarının pis su tanklarında beklenmedik bir değişim olması halinde bu deniz araçlarına yasal işlem uygulanacak.

Belirlenecek alanlarda, pis su arıtma cihazı olan gemiler, Marpol Sözleşmesi'nin Ek-IV hükümlerinde belirtilen kriterler uyarınca gerekli arıtımı yaptıktan sonra atık sularını denize boşaltabilecek.


Tank doluluğu yüzde 80 üzeri olan gemilerin kalkışına izin verilmeyecek

Kurulacak özel ekiplerle gemi atıkları daha sıkı takip altına alınacak. Deniz araçlarının pis su tanklarından denize boşaltım yapılması engellenecek. Atık tankı doluluğu yüzde 80 üzeri olan gemilerin kalkışlarına izin verilmeyecek.


Uygulama yaklaşık 70 bine yakın yat ve tekneyi kapsıyor

Taslak yönetmelikte öngörülen PSTS, ülke genelinde yer alan yaklaşık 70 bine yakın yat ve tekneyi kapsıyor. Söz konusu sistemle göller ve nehirlerde bulunan gemilere de sensör takılarak, bu noktalarda oluşan atıkların yönetimi de sağlanacak.


Unutulmamalıdır ki; denizlerimizi kirleten ana ve tali unsurlar doğru tespit edilmelidir. Amatör denizciler ancak bu sayede günah keçisi olmaktan kurtulabileceklerdir. Amatör denizcilerimizin; gönüllü çevre muhafızı olarak, sisteme olumlu katkı yapabilecekleri daha güzel bir ülkede yaşayabilmeleri ümidiyle...


Saygı ve sevgiler.


113 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page