top of page

Zehirli Boya Uygulamaları

Teknelerin suyun içerisinde bulunan kısımları deniz yaşamının etkilerine açıktır. Zaman içerisinde teknenin sualtı kısmında (karina) yosunlar, otlar, kabuklu midyeler kısaca kekamoz adını verdiğimiz oluşum meydana gelmektedir. Teknenin altında oluşan bu durum bir sürtünme kuvveti oluşturur ve teknelerin hızında yaklaşık olarak %25 kadar bir yavaşlamaya ve manevra kabiliyetinde azalmaya yol açar. Bu yüzden teknemizin karinasında kekamoz oluşmasını engellemek için özel olarak üretilen zehirli boyaları kullanırız.

Kirlenmenin boyutu teknenin denizde geçirdiği zaman, suyun sıcaklığı, temizliği, tuzluluk oranı, su akışı, yılın zamanı ve güneş ışığı alma durumu neticesinde ciddi bir şekilde farklılık gösterebilir. Kirli denizlerde, suda yaşayan planktonlar ve yosunlar daha hızlı çoğalırlar. Ayrıca bahar aylarında havaların ısınması da etkilidir. O yüzden deniz suyunun ısındığı dönemlerde teknelerin sudaki kısımları daha çabuk kekamoz tutar. Bunların yanı sıra tatlı suda bulunan teknelerde kekamoz olma ihtimali daha azdır.

Zehirli boya seçiminde bu noktalar dikkate alınmalıdır. Zehirli boya üreticileri kendini yenileyen (self-polishing) ve sert tipte olmak üzere iki tipte zehirli boya üretmektedirler. Kendini yenileyen zehirli boyalar, deniz suyuyla reaksiyona girerek teknelerin altında sürekli yeni bir katman oluşmasını sağlarlar. Sert tip zehirli boyalar ise kendini yenilemez veya aşınmaz. Bunu yerine partiküller suyun süngerden çıkması gibi dışarıya verilir.

Baş Pervane Tünel İmalatı

Büyük gemiler genellikle pruvaya, su hattının altına yerleştirilmiş bir veya daha fazla tünel iticisine sahiptir. Tüneldeki bir pervane, her iki yönde de geminin dönmesini sağlayan itme kuvveti oluşturabilir. Çoğu tünel iticisi elektrik motorları ile çalıştırılır, ancak bazıları hidrolik olarak çalıştırılır.

 

Tünel iticileri olarak da bilinen bu baş iticiler, teknenin palamar botu yardımı olmadan yanaşmasına izin vererek, bu hizmet maliyetlerinden tasarruf sağlayabilir.

.

Tünel iticileri, teknenin su boyunca ileri harekete karşı direncini arttırır. Kaptanlar, koruyucu bir ızgara kullanarak veya temizleyerek tünel ve pervanenin kirlenmesini önlemeye özen göstermelidir. Tünel tasarımı sırasında, su yüzeyinin üzerinde tünel çıkmasının ağır denizlerde olağan olup, olmadığını belirlemek önemlidir. Tünelin çıkması, itici performansına zarar verir ve iticiye ve etrafındaki gövdeye zarar verebilir.

TMS olarak tüneller tasarlıyor ve iticiler kuruyoruz. Bizimle iletişim halinde olmaktan çekinmeyin.

Epoxy ve GRP Uygulamaları

Epoksi, fiber tekne tamiri dâhil, tekne yapımı ve onarımında sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Temel olarak reçine ve sertleştirici olarak tabir edilen iki farklı malzemenin üretici firmanın verdiği oranlara göre karıştırılması ile elde edilmektedir.

 

Uygun oranda karıştırdığınızda ekzotermik bir reaksiyon başlar ve epoksi ilk aşamada jelimsi bir kıvama gelir. Tepkimenin devamında yavaş yavaş sertleşerek katı bir hal alır. Doğru uygulanmış bir epoksi çok iyi derece de su izolasyonu sağlamaktadır.

 

TMS olarak, tecrübeli ekibimizden istifade ile, her türlü epoksi/grp onarım hizmetlerini vermekteyiz.

Gelshield Uygulamaları

Teknik Marine Servis; tekne sahiplerinin üzerinde yarattığı müşteri memnuniyeti ve güven duygusu ile uzun yıllardır GELSHIELD uygulamalarına devam etmektedir.

Hızlı kuruma, kolay uygulama, gövdeyi ozmoza karşı korumak için epoksi astar kullanımı, Beş kata kadar (250 mikron) ozmoza karşı koruma sağlar,Ortam sıcaklığı 5 ° C 'ye kadar kullanılabilir,Çabuk kurur, tek bir gün içinde birden çok kat izni verir,

Tecrübeli ekibimiz sayesinde, tüm süreçleri, sizin adınıza maksimum kalite ve minumum sürede tamamlamaktayız.

Borda Onarım ve Uygulamaları 

20 yıllık uzman kadromuzdan istifade ile, tekne yüzeyindeki ince veya derin kırık, çatlak, delik ve çiziklerin yüzeye uygun renklerde tamirini yapmaktayız.

 

Detaylar için lütfen iletişime geçin.

Salma Onarım ve Servisi

Sabit veya hareketli salmalar, genellikle; çarpma, karaya oturma ve/veya civata korozyonları sonrasında onarım ihtiyacı duymaktadır.

 

Bu senaryolar; tekne için önemli bir güvenlik/emniyet açığı olduğu gibi, olabildiğince çabuk ele alınarak, çözülmesi gereken yapısal sorunlardır. TMS olarak, her türlü salma onarımını gerçekleştirmekteyiz. Detaylar için lütfen iletişime geçin

Direk Boyama ve Onarımı

Bir yelkenli teknenin direği, teknenin merkez hattındadikey olarak dikilmiş uzun bir direk ve/veya bir kaç direkten oluşan bir düzenlemedir.

Yelkenleri, vinçleri, seyir fenerlerini, hareketli armayı ve  radyo, uydu, radar, GPS vb. anten/alıcıları üzerinde barındırır. 

Direklerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. TMS olarak tekne sahiplerinin istekleri doğrultusunda her türlü direği boyamaktayız.

 

Bizimle iletişim halinde olmaktan çekinmeyin.

Ozmoz Onarım ve Tedavisi

Fiberglas teknelerin dış yüzeyleri jelkot diye tabir edilen bir tabaka ile kaplıdır ve bu tabaka osmoz terminolojisi ile suyu geçirir. Normal koşullarda az miktardaki su yerleşmeden gövdeden atılır. Fakat fiberglas yapının içinde üretim aşamasında boşluklar kalması, reçinenin iyi karıştırılmaması veya oranlarının doğru ayarlanmaması gibi hatalardan dolayı gövdeye giren su, fiberglas içinde kalmış olan kimyasallar ile birleşir ve basınç oluşturur. Genellikle asidik olan bu sıvı molekül büyüklüğü fazla olduğu için dışarı atılamaz. Bu asidik yapı zaman içerisinde tüm gövdeye yayılarak fiberglasa zarar vermeye başlar. Bu nedenle denizciler arasında osmoz denilen hidroliz olayı gövdeye kalıcı zararlar verebilir ve ivedilikle önlem alınması gerekmektedir.

Osmoz'un gözle görülebilen ve en bilinen belirtisi gövde üzerinde oluşan küçük çaplarda kabarmalardır. Bu kabarcıklar patlatıldığında içerisinden genellikle sirkeye benzer kokulu ve asidik yapıda sıvı çıkar. Fakat osmoz olan teknelerin hepsinde bu belirtiler her zaman olmayabilir. Osmoz için en etkili yöntem bu konuda uzman olan bir kişiye kontrol ettirmektir.

Genellikle tekne gövdesinde bulunan hasar yüzeysel ise osmoz olan bölge sağlam zemine inene kadar zımparlanır, en az 5 kat epoksi(Jelshield)ile boyanır ve zehirli uygulama tatbik edilir. Fakat osmoz fiberglas yapının daha derin katmanlarında oluşursa bu bölge lokal olarak açılır, temizlenir, birkaç defa sıcak su ile yıkanıp kurutulduktan sonra epoksi ile onarılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu işlemin ne kadar hassas ve tecrübe gerektirdiğinin unutulmamasıdır. Eğer bu işlem yanlış yapılırsa tekne kurusa bile su ile reaksiyona girmiş/girebilecek kimyasallar fiberde kalacağından dolayı teknede tekrar osmoz ile karşılaşılabilir. Oldukça maliyetli bir uygulama olmasından dolayı işin ehli ve uzman ekipler tarafından yapılmalıdır. TMS olarak;, yıllardır, osmoz tedavisi uygulamaktayız. Detaylar için iletişime geçin.

tms-marine-service-varnishing-001.jpg

Vernik Uygulamaları

Her ne kadar verniklenmiş yüzey doğal ahşap malzeme gibi görünmese de yüzeyi korumak için gerekli bir işlemdir. Zorlu deniz koşullarında ahşap yüzeylerinizi nemden ve güneşin kavurucu ısısından korumak için verniklemek basit ve etkili bir yöntem olacaktır. Vernik malzemesinin yapısında bulunan mikro boyuttaki gözenekler ahşabınızın nefes almasını kolaylaştırırken küflenmesine ve bozulmasına neden olan suyun ahşap yüzeye temas etmesini engeller. Bunun yanında üzerinde ince bir tabaka oluşturarak çatlamasını, çizilmesini ve güneşin olumsuz uv etkilerini önlemeye yardımcı olur.

bottom of page