Teak Ağacının Özellikleri
Güncelleme tarihi: 15 Şub 2022
Ağaçların kralı olarak bilinen Teak ağacının, ağaç türleri arasındaki yeri, altının madenler arasındaki yerine denktir. Dayanıklılığı, ısı ve nem farklılıklarına uyumu, yaşlandıkça güzelleşmesi sebebiyle teak ağacı; hayatın birçok alanında ve özellikle de denizcilikte yüzyıllardır kullanılıyor. Her türlü hava koşullarına dayanabilen, zamanın yıpratamadığı bir ağaçtır. Özelliklerinden dolayı ağaçların en kıymetlisidir ve nadir bulunur. Teak aşırı derecede yoğun dokulu, bozulma, eğilme, çekme ve şişmeye karşı koyan sert bir ahşaptır. Teak ağacının iklim şartlarına mükemmel uyumu, yüzyıllardır dış mekan mobilyalarının yapımında rakipsiz bir malzeme olarak kullanılmasını sağlamıştır. Teak ağacından yapılan mobilyalar bütün bir yıl boyu açık mekanlarda durabilir; göreceği tek zarar kirlenmesi olacaktır. Teak ağacı nadir bulunur. Yalnızca, Uzakdoğu Burma (Myanmar) ve Endonezya’da yetişir.
Teak ağacı doğal olarak yağlı bir ağaçtır ve hava koşullarından zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede 1-2 defa teak yağı ile yağlamak gerekir. Zamanla geliştirilen bakım yağlarının yerine artık su bazlı koruyucular kullanılmaktadır. Kesinlikle vernik ve türevi kimyasallar kullanılmaz. Sezon başlarında su bazlı koruyucu ile temizlenen ürünler orijinal renklerini korurlar, aksi takdirde ürünler zaman içinde grimsi bir renk alır. Bu ağacı yıpratmaz sadece rengini değiştirir.
Ne sıklıkla bakım yaptırmalıyım?
Yapılacak olan işlem ağacın tamamen görünümü ile ilgilidir. Teak ağacı dış ortamda kaldığı sürece içerisinde barındırdığı yağı eksileceği için grileşir ve hava kirliliği sebebiyle kirlenir. Yeni görünüme kavuşması için sezon başında temizlik ve bakımının yapılması tavsiye edilir.
Teak yağı dışında bakım seçeneği var mı?
Zeminin kızıl renk almasını istemiyorsanız, üzerlerine renksiz bir koruyucu sıvı olan teak koruyucu uygulanır. Ham olan ağaç üzerine dökülen her sıvıyı ( çay, su v.b ) hemen içine çeker ve lekelenir. Teak koruyucu ağacın içine işleyerek ederek film tabaka oluşturur ve bir anlamda doygunluk sağlar. Cuprinol, Polisan, vb. marka teak yağı kullanılabileceği gibi Alman Remmer ve Teak wonder su bazlı cilaları da uygulanabilir. Boya malzemeleri tavsiye edilmez.
Su bazlı koruyucu ile teak yağı arasındaki fark nedir?
Yapı marketlerde ve bahçe firmalarında satılan teak yağı aslında teak ağacının yağı değildir. Çeşitli kimyasalların kullanıldığı bir karışımdır. Uygulandığında koyu kızıl bir renk verir. Çok ucuz markalarla veya yanlış uygulandığında siyaha yakın bir renk, yapışkan bir yüzeye sebep olabilir. Son yıllarda geliştirilen ithal su bazlı koruyucu ile pürüzsüz bir yüzey, hafif kızıl doğal bir renk ve uzun zaman yeni görünüm elde edilmektedir.
Alternatif yöntemler uygulayan kişileri tanıyorum ve gayet memnunlar.
Çok tazyikli su, çamaşır suyu, vernik v.b. uygulamalar ilk bakışta güzel sonuç verebilir ancak ağacın doğal yapısına zarar verdiği için çatlamaya ve küflenmeye yol açabilir.
Uygulama
Marangoz ustalarımız tarafından uyguladığımız Tik parlatıcı (Teak Wonder) kullanıma hazırdır ve inceltme gerekmez. Kullanmadan önce kutunun iyice karıştırılması gerekir. Fırça, bez ya da süngerle uygulama yapılabilir. Sonrasında gözeneklerin iyi temizlenmesi için sert bir fırça ile ovalanarak uygulanması tavsiye edilir. Birkaç dakika bekletildikten sonra yüzey bol suyla fırçalanarak durulanmalıdır. Bu sayede gözeneklerde çözünen kirler de yüzeyden alınabilmektedir. Tik temizleyiciden sonra kullanılmasını öneriyoruz. Sert ağaçtan imal edilen tekne güvertelerine, yer kaplamalarına ve tik mobilyalara da, güvenle uygulama yapmaktayız.
Comentários