Temel Tekne Bakımı
Güncelleme tarihi: 15 Şub 2022
Tekne bakımı, bir bütün olarak, aslında otomobil bakımına oldukça benzer. Tekne sahibinin kolaylıkla yapabileceği temel bakımlar olduğu gibi, bir takım bakımların ise uzman personelden istifade ile yapılması gerektiğini ifade etmemiz çokta yanlış bir söylem olmayacaktır. Temel bakım kontrol listesi aşağıdaki öğeleri içermektedir.
Temel Bakım Kontrol Listesi:
Motor(lar)
Teknenin gövdesi (alt) ve üst tarafları
Elektrik sistemleri
Sıhhi tesisat
Hareketli parçalar
Kanvas ve döşeme
Geçmişte olsak bu liste daha çok uzayabilirdi. Günümüzde imal edilen polyester ve alüminyum tekne bakımları, ahşap tekne bakımlarından çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Teknenizin Bakımını Yapabileceğiniz Kolay Yollar
En temel bakım görevleri, tekne üzerindeki her elemanı temiz tutmak ve uygun olduğunda da, hareketli parçaları iyice yağlamaktır. Bu işlemlerin tekne üzerinde büyük bir olumlu etkisi bulunmaktadır. Örneğin fiberglas teknelerde, tekneyi düzenli olarak yıkayıp, cilalamazsanız fiperglas yapının üzeri oksitlenecek ve kireçli bir hale gelecektir. Bu nedenle; fiberglas teknelerde, en temel gövde bakım işinin, yıkama ve cilalama olduğunu söyleyebiliriz. Branda ve döşemelerin üzerindeki kir; zamanla küf oluşmasına ve küfün büyümesine sebep olmaktadır. Bu nedenle düzenli temizlik çok önemlidir. Örneğin; kirli bir sintineye sahip iseniz, sızan yakıt veya sıvıları tespit edemeyeceğiniz için sorunun kaynağını bulmanız oldukça güçleşecektir. Bu da; müteakip dönemde, sintine pompalarınızın tıkanmasına ve arızalanmasına sebep olacaktır.
Denizde geçen bir günün ardından, tekneyi temizlemek ve gerektiğinde hareketli parçaları yağlamak dışında endişelenmeniz gerektiren fazla bir iş bulunmamaktadır. Çoğu teknelerde bot ve kıçtan takma motor bulunmaktadır. Kıçtan takma motorların seyir sonrasında tatlı su ile yıkanması (flashing) unutulmamalıdır. Her yolculuktan sonra yapılması gereken diğer bir bakım işi ise, tüm tekne sistem ve cihazlarının basit bir görsel incelemesinin yapılmasıdır. Yanlış bir şey tespit ederseniz, sorunu kendiniz çözmeye ve/veya teknik servis elemanı çağırmaya karar verebilirsiniz.
Tekne Bakım Maliyeti
Bazı insanlar teknelerinde çalışmanın tüm yönlerinden keyif alırken, bazıları da bakım görevlerini aksatarak tekne bakım maliyetinden tasarruf etmeye çalışmaktadır. Ancak, kolaylıkla satılabilen deniz taşıtlarının nispeten daha bakımlı tekneler olduğunu da unutmayın.
Genel bir kural olarak; yıllık tekne bakım maliyetleri, nadiren tekne maliyetinin yüzde 10'unu aşmaktadır. Cihaz, sistem ve yedek parça değiştirilmesi gerekmediği ilk yıllarda ise, bu oran genellikle daha düşük gerçekleşebilmektedir. Ortalama tekne bakım maliyetleri, elbette, satın aldığınız teknenin tipine ve boyutuna, ne sıklıkta ve ne kadar sert kullandığınıza bağlı olarak değişmektedir.
Kendi bakım maliyetleriniz ihmal edilebilir düzeydedir. Biraz tekne sabununa, sert bir fırçaya, cilaya ve paçavra bezlere ihtiyaç duyacaksınız.Tekne servis ve onarım maliyeti ise takdir ettiğiniz gibi biraz fazla olacaktır. Tekneyi alıp servise götürmenin ve/veya teknik eleman çağırarak servis hizmeti almanın gerek zamanını gerekse masrafını da planlamanız gerekecektir. Ömürlerinin henüz başlarında oldukları için; yeni teknelerde, bu masrafların daha az olduğunu kabul edebiliriz. Örnek verecek olursak; ortalama büyüklükteki bir dıştan takmalı motor için yağ değişimi masrafı, genellikle bir otomobil yağ değişimi masrafından daha fazla, yaklaşık iki katı kadardır.
Bu tür bakım işlerini profesyonellere bırakmaya karar verdiyseniz, merak ediyor olabilirsiniz: “Yakınımda profesyonel tekne bakımını nereden alabilirim?” İyi haber şu ki, tekne satan bayilerin çoğu satış sonrası teknik servis hizmeti de sunmaktadır. Ayrıca, tekneciliğin popüler olduğu bölgelerde, teknenizin ve motorunuzun bakımını yapabilecek bir firma bulmakta hiçbir sorun yaşamayacağınızı kolaylıkla ifade edebiliriz.
Sıkça Sorulan Sorular
İçten takmalı bir tekne için önerilen bakım nedir?
Bu, belirli motor ve tahrik sistemine bağlı olarak biraz değişecektir. Üreticiye danışmak ve özel tavsiyelerine uymak her zaman en iyisidir.
Tekne bakımı ne kadar?
Genel bir kural olarak çoğu insan; yıllık bakım maliyetlerinin, tekne maliyetinin yaklaşık yüzde 10'u ve/veya daha azını oluşturduğunu kabul etmektedir.
Yetersiz bakım nedeniyle teknede hasar oluşur mu?
Açık konuşmak gerekirse, oluşur. Bakımı yapılmış beş yaşındaki bir tekneye ile yıkanmamış ve bakımı yapılmamış bir tekneye karşılaştırdığınızda bariz bir fark görebilirsiniz. Daha da kötüsü, bakım eksikliğine eşlik eden motor sorunlarının da bulunabileceği göz ardı edilmemelidir.
En az bakım gerektiren tekne türü hangisidir?
Bu tartışılabilir. Ancak modern alüminyum ve fiberglas teknelerin büyük çoğunluğu, yıllar önce inşa edilen teknelerden çok daha az bakım gerektirir. Polietilen, fiberglass, alüminyum ve/veya saç gibi alternatif malzemelerden üretilmiş tekne bakımlarının eski ahşap tekne bakımlarından daha kolay olduğunu ifade edebiliriz.
Tekne motorları neden bakım gerektirir?
Tüm motorlar, bir süre sonunda bakım gerektirir. Özellikler tekne motorları, genellikle uzun süreler boyunca yüksek devirde çalıştıkları için diğer birçok kara motorlarından daha fazla çalışır.
Bir teknede hangi bakımlar gereklidir?
Bir teknede motor, gövde, borda, elektrik, sıhhi tesisat, hareketli parçalar, branda ve döşeme bakımlarının yapılması gereklidir.
Commenti